kolmapäev, 27. juuli 2016

Esimene postitus


Neljapäeva, 28. juuli varahommikul asub Leigaritest ja Leesikatest koosnev reisiseltskond Mehhiko poole teele. Meid ootab ees suur pidu, ülemaailmne folkloorifestival Folkloriada 2016. Siia lehele hakkame tegema (loodetavasti) igapäevaseid sissekandeid, et huvilised meie seiklustel silma peal saaksid hoida.


KES ME OLEME?

Rahvakunstiselts Leigarid ja Tallinna Prantsuse Lütseumi tantsuansambel Leesikad - kuigi nimeliselt kaks eraldi kollektiivi, on nad üksteise tantsude ja lauludega tihedalt läbi põimunud. Leigarid on üks vanimaid Eesti folkloorirühmi, olles moodustatud 1969. aastal. Tänasel päeval on neist saanud ühiselt mõtlev sõpruskond, kes otsib tasakaalu pärimustantsu ja folkloori autentsuse ning tänapäevaste funktsioonide vahel. Leesikate tegevus sai seevastu alguse alles 2005. aastal. Neile on iseloomulik noorte inimeste energia ja tegutsemistahe, mis väljendub nii rühma tantsuesitusstiilis kui seltsielus.


KUHU LÄHEME?

Folkloriada on rahvusvahelise folkloorifestivalide ja rahvakunsti organisatsioonide nõukogu CIOFF®-i tähtsündmus, mida korraldatakse alates 1996. aastast korra nelja aasta tagant.

Sel aastal toimub Folkloriada 30. juulist kuni 14. augustini Mehhiko erinevates piirkondades. Folkloriadat pärimuskultuuris on võrreldud olümpiamängudega spordis. Erinevalt olümpiast puudub Folkloriadal aga võistlusmoment, sest see ei ole pärimuskultuurile omane, kuid sarnaselt olümpiaga on tegemist ühe esinduslikuma, suurejoonelisema ja väärikama projektiga maailmas. Folkloriadal on võimalik justkui reisida kohapeal erinevates maades ja kogeda nende kultuuride ning traditsioonide detaile. Erinevate paikkondade pärimust toovad kokku rohkem kui 2000 osalejat 68 riigist.

Festival on jaotatud kolme ossa, täpsemalt kolme erinevasse linna: esimesel nädalal oleme Zacatecase linnas ja maakonnas, sealt edasi rändavad eri kollektiivid üle riigi laiali, meie Tlaxcalasse, ja festivali lõpetamine toimub pealinnas Mexico Citys.


KES SÕIDAVAD?

Mehhikosse sõidab kokku 26 leigarit-leesikat: trupijuht Triin, Tõnu, Hindrek, Kristi, Meelis, Sirje, Pille, Heigo, Mari, Helle-Mai, Tiit, Ruta, Priit, Heikki, Eve, Hedvig, Erik Heiki, Ursula, Jürgen, Johanna, Ott, Anneli, Toomas Oskar, Lisanna ning pillimehed Elina ja Kaarel. Lisaks leigaritele ja leesikatele kuuluvad Eesti delegatsiooni Folkloriadal Folkloorinõukogu esindaja Kati Taal, käsitöölised Liina Veskimägi-Iliste ja Anu Randmaa ning CIOFFI noortekoja esindaja Kaia Kärner.

Blogisse püüame kordamööda kõik kirjutada, et igaüks saaks oma muljeid jagada. Mõnel päeval võib õnnestuda isegi kaks postitust teele saata, elame-näeme. Esimese postituse tegi blogi haldur Hedvig, aga edaspidi kirjutab see, kellel päevast kõige eredamad muljed on.

#eestifolkloriadal