esmaspäev, 1. august 2016

Kaktusemarjad, mootorratturid ja mahamagatud ilutulestik

Laupäeval ärkasime puhanute ning õnnelikena, mille taga oli arvatavasti voodis (?) ning öösel (?) magamine. Mõlemad eelmainitud kontseptsioonid, muide, olid meile üsna kaugeks jäänud ja seetõttu tekkiski meis juba põhjendatud lootus, et äkki on nüüd ajavahe-deliirium viimaks selja taga. Pärast hommikusööki ehk kohalike eksootiliste puuviljade metoodilist hävitamist läksid meie teed aga lahku ning väiksemad grupid suundusid endale meelepäraseimal viisil ümbruskonda avastama. Hiljem läksid liikvele jutud kõikide seiklustest ning mida keegi näinud oli. Käidi kaubanduskeskuses, kuhu pidi minema läbi kohaliku slummihõngulise vaeste rajooni ning kus keskuses sees sõitis väikene lasterong (viide Tallinna vanalinnas sarnasele atraktsioonile), kuhu vanemad oma võsukesed võisid jätta tiirutama, kuniks endal poodlemisest isu täis saab. Teised aga leidsid ilusaid ja säravaid hõbeehteid, mis olla Eesti hindadega võrreldes odavamad, sest Zacatecases, nimelt, kaevandatakse hõbedat. Meie aga siirdusime vanalinna ning kohalikule turule, mis oma välimuselt ja atmosfäärilt Balti jaamale sugugi alla ei jäänud.


Lõunaajal sai tantsijaskonnale osaks suur üllatus, nimelt selgus lühikese proovi (jutt käib umbes kolmest minutist) käigus, et siinne õhurõhk muudab tantsukogemuse Eestiga võrreldes hoopis teistsuguseks. Tuli välja, et 2,5 km kõrgusel merepinnast on füüsiline koormus teise tähendusega kui kodumaal, liiatigi veel arvestades asjaoluga, et meie kehad sellega veel üldse harjuda pole jõudnud. Lühidalt öeldes­: õudselt raske oli. Oma aastate jooksul Leigarite ja Leesikatega esinedes ei ole ma veel varem näinud, et pärast kirburaputamist kogu trupil keel vestil oleks olnud. Õnneks on meie esimene pikem ehk kolmveerandtunnine esinemine alles esmaspäeval, nii et me loodame hetkel parimat ja peame pöidlaid, et keegi meist oma kopse välja ei köhi.



Pärastlõunal oli aeg kogu grupil suunduda Folkloriada avaüritusele. Siinkohal tahaksin tänada Lisannat ja Erikut, kes end kogu trupi nimel ohverdasid ning esinduspaarina endale Mehhiko päikese all rahvarõivad selga ajasid. Meid viidi bussiga kohalikule staadionile, nagu selgus, poolteist tundi enne ürituse algust ning et meid liigse päikese eest kaitsta, toimetasid korraldajad osa festivaliperest suure varikatuse alla. Peagi aga ilmnes, et sama varjualuse all toimus parasjagu mootorratturite kokkutulek. Nagu leigarid ja leesikad juba varasemast teadsid (noogutus mullusuvisele esinemisele Lauluväljakul, kus samuti ilmnes esinemispaika jõudes, et tegu on Harley Davidsoni kokkutulekuga. Motomehed, muide, olid suurepärane publik ja üldse väga muhe seltskond), tuleb sellises kogemuses mitte näha mehhiklaste totaalselt teistsugust ettekujutust planeerimisest, vaid imehead võimalust lõimuda teise kultuuriga, teha ohtralt pilte mootorrataste ees-taga-peal ning kuulata kohalikku rock-ansamblit.




Staadionil oli meie ülesandeks teha lippudega poolteist auringi, lehvitada rahvale ning seejärel juba publikuna vaadata avatseremooniat. Peab tunnistama, et edasine oli minu jaoks suhteliselt sarnane ajavaakumile. Kõned, Folkloriada-tule üleandmine korealastelt mehhiklastele ning viimaks mehhiko tantsurühmade etteasted võisid kesta kokku umbes kolm tundi, kui mitte kauem. Viimaks, kui spektaakel tundus osta saavat, teatas meie bonne Eduardo, et kogu show kestab veel umbes kolmveerand tundi, mispeale kogu seltskond otsustas in corpore välja hiilida ning minna kauaoodatud õhtusööki jahtima. Vaevalt olime aga staadionilt välja jõuda, kui kõlas ürituse lõpupauk ning võimas ilutulestik. Me lohutame ennast sellega, et küllap me eemalt saimegi parema vaate ning äkki keegi ikkagi ei märganud, kui üks rühm tribüünidelt kadus.




PS. Oma perekonnale ja muudele huvitatutele tahan kinnitada, et selle postituse kirjutamise seisuga olen veel elus ja täie tervise juures. Võite mulle kirjutada-joonistada, helistada pole mõtet.

Johanna